- nume: Nebuloasa Inimii (IC 1805)
- localizare: Constelația Cassiopeia
- RA: 02hr 32' 42"; DEC: 61º 27' 00"
- distanța față de Pământ: 7500 ani-lumină
- magnitudine: 6.5
- dimensiune aparentă: 1º
Despre Nebuloasa Inimii (IC 1805) din constelația Cassiopeia
Nebuloasa Inimii este o nebuloasă de emisie descoperită de William Herschel in 1787. În partea de jos a nebuloasei se poate identifica zona cea mai luminoasă a nebuloasei numită NGC 896 (așa cum se poate vedea în imaginea următoare). Tot în partea de jos, gazele ionizate generează o formă colorată sub forma unui "cap de pește (IC 1795)".
O mare parte din lumina emisă de nebuloasă provine din centrul acesteia unde se gaseste un roi globular deschis Melotte 15.
Nebuloasa conține mult oxigen ionizat și sulf, dar și Hidrogen ionizat (Ha) ceea ce permite fotografierea acesteia cu camere mono și filtre de bandă îngustă (Oiii, S2 + Ha), rezultând imagini spectaculoase în care predomină albastrul și portocaliul. Pentru cei care folosesc camere color (OSC - One Shot Color), așa cum folsesc și eu, culoarea predominantă va fi roșu-portocaliu, însă există o tehnică de prelucrare specială care permite extragerea specifică a canalelor de culoare (R,G iar B se recreează pornind de la R și G) și care în final produce imagini asemănătoare cu cele ale camerelor mono. Un astfel de tutorial pentru imagini în paletă HOO sau SHO se găsește la adresa Vezi Link.
Galerie imagini - Nebuloasa Inimii
Galerie imagini cu centrul (Melotte 15) nebuloasei Inimii
Deseori Nebuloasa Inimii se fotografiază împreună cu Nebuloasa Sufletului. Eu le-am fotografiat separat. Mai jos se poate vedea galeria de imagini cu Nebuloasa Sufletului.
Galerie imagini - Nebuloasa Sufletului
Cum găsim pe cer Nebuloasa Inimii
Odată identificată pe cer, în direcția Nord, constelația Cassiopeia, nebuloasa Inimii se află foarte aproape de aceasta, așa cum am indicat pe imaginea alăturată.
Sfaturi utile pentru fotografierea nebuloasei Inimii
Nebuloasa Inimii facând parte din Constelația Cassiopeia care este o constelație circumpolară (adică nu dispare niciodată de pe cer și poate fi vazută în tot timpul anului, fiind apropiată de steaua Polară) poate fi fotografiată în multe anotimpuri. Cu toate acestea, deseori, la ore "accceptabile" din noapte se gasește destul de jos (aproape de orizont) ceea ce face imposibilă fotografierea ei dacă nu avem câmp deschis către nord (orice pom, casă, bloc, obstacol o poate obtura). Din acest motiv este mai ușor să o fotografiem când se găsește mai sus pe cer la orele acceptabile din noapte, adică în perioada verii până spre sfârșitul toamnei.
Am fotografiat nebuloasa Inimii o singură dată într-o zonă cu un cer Bortle 4 în zona Vâlcea-Drăgășani, pe 25 aprilie 2022, în perioada Paștelui Ortodox.
Fiind o nebuloasă de mari dimensiuni se poate utiliza o focală redusă: 250 mm în cazul meu, cu o cameră ZWO Asi 533 MC-PRO, gain 101, răcită la -15C.
Consider că sunt 3 moduri principale de a încadra această nebuloasă:
- fie se fotografiază integral nebuloasa, așa cum am făcut eu
- fie se pune accent doar pe anumite detalii ale ei, cum ar fi centrul luminos sau "coada de peste de jos - IC 1795".
- fie se folosește un obiectiv cu o focală mică (85-135 mm) și se fotografiază atât Nebuloasa Inimii cât și Nebuloasa Sufletului care se găsește foarte aproape.
Echipament folosit:
Am folosit o cameră Astro color ZWO ASI 533 MC-PRO, cu un obiectiv Sigma 150-600 la o focală de 250mm și diafragmă de f/8.0. Camera a fost răcită la -10 grade Celsius.
Împotriva poluării luminoase am utilizat un filtru Optolong LXtreme de 1.5 inci. Acesta este un filtru de bandă îngustă util in cazul în care se dorește o imagine bicolor, el lăsând să treacă lungimile de undă corespunzătoare lui Ha și Oiii.
Ca de obicei ASIAIR+ este creierul întregului ansamblu prin intermediul căruia se execută majoritatea operațiunilor: verificarea focusului, identificarea punctului de pe cer spre care este îndreptat teleobiectivul prin algoritm de PLATE-SOLVING, setarea camerei (nr. cadre, timp expunere, Gain), ghidare.
De asemenea am folosit o cameră de ghidare ASI 120 MM, trepied Manfroto CX PRO3 si 2 baterii dedicate: Baterie Omegon Pro Powerbank 96k LiFePO4 307Wh 12V + Celestron Powertank Lithium Pro LiFePO4 159Wh
Acelasi SkyGuider Pro ci iPolar care s-a descurcat bine.
Această nebuloasă fiind destul de luminoasă se poate fotografia chiar si cu un aparat DSLR/Mirrorless nemodficat, însă este recomandat unul modificat pentru astrofotografie. Evident, însă, cel mai bine se fotografiază cu o camera mono și filtre de bandă îngustă Ha, Oiii și Sii. Se pare că și varianta folosită de mine (camera color astro + filtru de banda dublă Ha+Oiii) este una rezonabilă.
Prelucrarea imaginilor cu Nebuloasa Inimii
Cadru singular (.fit) vs. Cadru final prelucrat
Primul pas este încărcarea cadrelor (Light, Flat, Bias etc.) în Pixinsight Script >> Batch Processing >> WeightedBatchPrepocessing pentru a suprapune cadrele, urmând ca programul să exporte un singur cadru final cu care vom lucra. Prefer varianta aceasta mai simplă, fără prea multe setări, deși sunt multe alte optiuni de suprapunere (inclusiv în PIXINSIGHT) mai avansate. Sunt numeroase alte soft-uri: DeepSkyStacker (cel mai utilizat software pt. Windows), SIRIL (Windows, Linux și Mac) sau Starry Sky Stacker (Mac).
Mai jos se pot vedea mai multe cadre:
- un cadru neprelucrat (.FIT) fotografiat cu ASI 533 MC-PRO în care silueta nebuloasei se distinge, mai ales centrul, marginile și zona de jos (coada de pește).
- cadrul master rezultat în PixInsight după suprapunerea tuturor cadrelor
- cadrul master prelucrat partial cu stelele eliminate folosind STARNET2
- cadrul cu stelele extrase. Stelele se pot estompa în Photoshop sau în Pixinsight.
- cadrul final. Varianta standard.